Виховна година 8клас 15.01.21

Тема: «Традиційні зимові свята в Україні»



Мета: Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя, з обрядом колядування і щедрування.   

Хід заняття

Сьогоднішню виховну годину я хочу розпочати з вірша Романа Завадовича.


Мене навчила рідна мати       

Звичаї рідні шанувати,

І рідну мову, й рідний спів,

І славну пам'ять прадідів.

     Кожна людина має свою Батьківщину, яку любить над усе на світі. Бо Батьківщина, як рідна мати, її не можна ні купити, ні заслужити, вона одна у кожного і дається йому від народження. Слово Батьківщина має спільний корінь із словом батьки. Людський рід складається з поколінь батьків, дідів, прадідів. Ми поважаємо і шануємо старші покоління, але це не можливо зробити не дізнавшись про чудові народні свята, звичаї і обряди. Саме Вам, дорогі діти, зберігати, любити і продовжувати народні звичаї і обряди українського народу. Свято в українській народній традиції завжди займало провідну роль. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди.

Отже тема нашої виховної години: «Традиційні зимові свята на Україні». Сьогодні ми дізнаємось про те, як у нас в Україні зустрічають новорічні свята: Святого Миколая, Різдва Христового, Святого Василя або старого Нового року та свято Водохреща

Свято   Святого Миколая   https://youtu.be/vftKYaXW7FE

 А якого числа святкують це свято в Україні?

У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро. За легендою, Святий Миколай живе у Раю на небесах і раз у рік спускається на землю, щоб прийти до діток і принести їм дарунки за хороше навчання, чемну поведінку, повагу до батьків та старших людей. Святий Миколай все знає про діток.

Усе хороше і погане записане у нього у великій книзі, котру допомагають йому заповнювати ангели цілий рік.

Якщо котрась дитина була нечемною чи не хотіла вчитися, то замість Святого Миколая у чарівну грудневу ніч до неї прийде чортеня Антипко. Воно залишить під подушкою непослуха пучок вербових різочок.

Хочу я побачить чудо         

І сьогодні спать не буду.
Довго-довго я не спав:
Все чекав, чекав, чекав...


Починаю вже дрімати...
Миколай зайшов в кімнату,                                                                 

                                                 
Він схилився наді мною
І лоскоче бородою.

Щось тихесенько шепоче.
Хочу я відкрити очі,
Та не можу, мабуть, сплю.
Миколая я люблю!

Вчитель. Чого вчить нас Святий Миколай? ( Життя Святого Миколая дає нам важливий урок бути щирими, лагідними, працьовитими і милосердними).

           Січень – перший місяць року. Традиційно на нього припадає найбільше свят. Це пов'язано не тільки з новорічною обрядовістю. Зимовий період дозволив селянам відпочивати від важкої землеробської праці. Вільного часу було удосталь, тому його заповнювали різними формами дозвілля. Які зимові свята ви знаєте?

Перше свято– Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

        Різдво є найдавнішим святом, воно починається Свят-вечором. Це вечір останнього дня перед самим Різдвом. Напередодні тривав піст, а тому у Свят-вечір в Україні всі постяться, тобто не вживають м'яса, молока та яєць.

Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя.

Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя.

Словникова робота.

Кутя- відварені у воді зерна пшениці або ячменю з медом. Традиційна ритуальна страва новорічно-різдвяного циклу.

Наш народ вірить, що на Свят – вечір усі померлі колись предки приходять знову на землю і йдуть до хати, до своїх дітей, внуків, правнуків. Вони з ними разом їдять святу страву – кутю.

Це дуже гарний звичай, якого нема ні у якого іншого народу. Цим тримається зв'язок між живими і давно померлими.

 А скільки страв має бути на святковий вечір?( На святковий вечір має бути 12 страв).

- А чому?( Це тому, що в Ісуса було 12 учнів - апостолів).

- А яка головна страва?( Головна страва – кутя).

- А що таке кутя? ( Кутя – символ життя. Її варять з пшениці).

- Діти, а коли сідають вечеряти?( Вечеряють на заході сонця, коли на небі покажеться перша зірочка. За вечерею має бути вся родина).


 У кожній хаті ще стоїть прикрашена ялинка. Біля ялинки дуже часто встановлюють вертепи.

Словникова робота.

Вертеп – старовинний пересувний ляльковий театр, де ставили релігійні та світські п'єси. Це сцени з біблійних розповідей про народження Ісуса. Вони показують маленького Ісуса в яслах, Марію, волхвів, що принесли дари, та зірку над Віфлеємом.

        Починаючи з вечора, усюди ходили христослави з "віфлеємською зіркою". Яка була прикрашена ліхтариками, паперовими гірляндами, іноді іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері, потім з цією зіркою співаючі різдвяні гімни обходили навколишні будинки. Такі відвідування називалися колядками, найчастіше для цього збиралися дітлахи, але нерідко брала участь і молодь.
 
А ви знаєте Що таке колядки? Колядки - величальні пісні, у яких славлять господарів дому, бажають їм здоров'я, щастя, щедрого урожаю, достатку, за що отримують нагороду).https://youtu.be/unhSKnny1T0

Тоді поколядуйте, а ми послухаємо!

По цьому дому, по веселому,

Чи дозволите колядувати,

Колядувати, дім звеселяти?

Колядка «Добрий вечір»

Коляд, коляд, колядниця,

Добра з медом паляниця.                                                         


А без меду не така –

Дайте, дядьку, п'ятака.

А п'ятак не такий,

Дайте дядьку золотий.

Відчиняйте скриньку.

Та давайте сливку,

Відчиняйте сундучок,

Та й давайте п'ятачок

        Після Різдва наступає Новий рік. А ще зветься він святом Святого Василя. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Всі переодягалися в чудернацький одяг. Було дуже весело, навіть трішечки страшно, бо раптом, мов з-під землі, з'являлися волохаті ведмеді, рогаті чортики, князі з булатними мечами, старезна відьма і навіть Котигорошко з велетенською була­вою. Але не треба боятися, бо це наші колядники, перевдягнені в казкових героїв.

Вранці наступного дня колядники, знявши свою чудернацьку одежу, знову бігли від хати до хати. Кожен з них ніс мішечок, в якому були пшеничні зерна.

Вони сіяли зерна по хатах, примовляючи:

Сійся, родися жито, пшениця,

Жито, пшениця, всяка пашниця,

Коноплі по стелю, льон по коліна,

Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла.

А хтось із вас знає якісь засівалки?https://youtu.be/iY3iKLLOgoA

З Новим роком вас вітаю,

Щастя й радості бажаю!

Щоб вам весело жилося,

І у хаті все велося.

Щоб вас горе обминало,

А добро завжди вітало.

Сію, сію, посіваю,

З Новим роком вас вітаю!

Рано-вранці до схід сонця
Стукнув Ангел у віконце.
Він прийшов мені сказати,
Щоби Вам повінчувати.
Щоб були Ви всі здорові,
Врожаї збирали нові,
Кукурудзу, просо -
На багату осінь,
Щоб були Ви гарні, пишні,
Як весною вишні.
Сію, вію, посіваю,
З Новим роком Вас вітаю!
Не на рік і не на два,
А на многії літа!

         Різдвяно-новорічні урочистості за­вершувались святом Богоявлення, ві­домим в народі як Водохреща. Водохреща - це третє найбільше свято, яке завершує цикл Різдвяних свят. В цей день обов'язково ходили до церкви свя­тити воду. Цією свяченою водою почи­налася трапеза, нею ж кожний госпо­дар кропив усіх членів сім'ї, хату, інші будівлі.

        Кульмінаційний момент церковно­го свята Водохреща — занурення свяще­ником хреста у воду, після чого вона вважалась освяченою. За давньою тра­дицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок. Зимові свята у народно-побутовому календарі завжди були та лишаються часом веселощів і до­звілля.

1. Підсумок заняття.

Вже прийшов  Новий рік

Переступивши ваш поріг.

Хай до вас він завітає з тим,

Що серце побажає!

Хай несе у вашу хату щастя, радості багато,

А здоров'я цілий міх покладе на ваш поріг!

З Новим роком Вас усіх!

Прощавайте, гості, Вам низький уклін,

Щастя вам бажаєм всі ми, як один.
І в вас, і в нас хай буде гаразд,
Щоб ви і ми щасливі були.


Давайте  побажаємо всім людям, далеким і близьким, щастя, здоров'я, успіхів.

І щоб наші побажання здійснилися !

 

Комментарии